Ugovor obuhvata gotovo 60 godina muzike legendarnog folk i kantri pjevača, od njegovog istoimenog debitantskog albuma iz 1962. do albuma “Rough and Rowdy Ways” iz 2020.

Ugovor takođe pokriva “prava na buduća nova izdanja” pjesama, navela je kompanija koja nije precizirala iznos ugovora.

Dilan (80), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, već je prodao krajem 2020. svoja autorska prava – odvojeno od prava na snimanje – kompaniji Juniverzal mjuzik (Universal Music), konkurentu Sonija, za oko 300 miliona dolara.

Prava na snimanje regulišu prava na reprodukciju i distribuciju. Ovog puta, sajtovi specijalizovani za muzičku industriju pominju iznos od oko 200 miliona dolara.

Nosioci prava na snimanje mogu odlučiti o budućim ponovnim izdanjima, dok vlasnici autorskih prava zarađuju dividende na emitovanju pjesama na radio ili putem striminga, kao i na prodaji albuma ili korišćenju pjesama u reklamama i filmovima.

Grupa Juniverzal mjuzik saopštila je ranije da je ugovorom postala vlasnik autorskih prava više od 600 pjesama Boba Dilana. Ta grupa posjeduje prava na muzičke hitove 60-ih godina, kao što su “Blowin’ In the Wind”, “The Times They are a-Changing” i “Like a Rolling Stone”.

Na spisku su i novije Dilanove pjesme, kao što je “Murder Most Foul”, pjesma-poema od 17 minuta posvećena ubistvu američkog predsjednika Džona Kenedija.

Dilan, čije je pravo ime Robert Alen Zimerman, kultna je ličnost generacije 60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. vijeka.

Izvor: rtcg.me