Berane i Crna Gora  su ostali bez dr Milorada Bakića, poznatog hirurga koji je dugi niz godina bio prepoznat po humanizmu, profesionalnom pristupu prema pacijentima, ljudskom odnosu, ne gledajući ko je ko i kome pripada. Zato ga svi žale i sjećanje na njegov častan život kao ljudske veličine ostaće svima nama u trajnom sjećanju.

Skoro čitav svoj časni život i radni vijek proveo je radeći u beranskoj bolnici, pomažući ljudima i kada se mislilo da nema pomoći, i ne samo Berancima nego svima onima koji su mu se obratili, pa čak i onim koji su dopremljeni u tu zdravstvenu ustanovu iz raznoraznih razloga. Obavljao je značajne dužnosti kao društveno-politički radnik, a bio je i narodni poslanik u Skupštini Crne Gore.

Nakon penzionisanja i dalje je ostao u beranskoj bolnici, jer je bila neophodna njegova stručnost i iskustvo i da od njega uče mladi hirurzi.

Ugledni doktor i hirurg Milorad Bakić, potiče iz čuvene plejade beranskih hirurga sa kojima je godinama radio među kojima su bili prije svega čuveni dr Branko Zogović, od koga je i učio, pa onda godinama radio sa dr  Raslavom Ćirom Babovićem, dr Perom Perićem, dr Batom Raičevićem, dr Draganom Kastratovićem, dr Miodragom Bobom Radunovićem, dr Veskom Stanišićem, dr Miloradom Magdom Magdelinićom, dr Budom Dabetićem, dr Draganom Labudovićem, a kasnije i sa mlađima, dr Hamdom Kolašincem, Igorom Babićem, Sašom Novovićem i dr…

U jednom od poslednjih intervjua, dr Bakić je istakao:

“Bolnica u Beranama je oduvijek bila rasadnik vrsnih hirurga. Mi smo učili od dr Branka Zogovića, čijih savjeta se i dalje sjećam. Oni mlađi su učili od nas i postali su vrhunski hirurzi i profesori univerziteta širom bivše SFRJ. Ovdje ne treba brinuti za kadar, samo ga treba čuvati i ulagati u zdravstvo”.

Berane je ostalo bez izuzetnog doktora i čovjeka, a nedavno je prikazan  film o raseljenicima i izbjeglicama sa Kosova devedesetih godina, autora Velibora Čovića, koji je izazvao veliku pažnju, u kojem se prikazuje njegov častan i profesionalan pristup prema jednom pacijentu koji je dopremljen iz druge države u skoro bezizlaznoj zdravstvenoj situaciji kome je dr Bakić nadljudskim naporima sa svojom ekipom uspio da  spasi život, a koji je kasnije postao njegov veliki prijatelj.

Takođe, dr Bakić je predvodio tim ljekara koji je početkom novembra prošle godine poslije višesatne operacije uspio da zašije srce 25-godišnjem mladiću iz Berana i spase mu život, nakon povreda koje su mu nanesene nožem u komšijskoj svađi.

Desetočlana ekipa ljekara i medicinskog osoblja Opšte bolnice u Beranama, predvođena čuvenim hirurgom Bakićem, tako je izvela još jedan podvig, a dr Bakiću je to, kako su tada pisali mediji, bilo peto ušivanje pocijepanog srca tokom pet decenija provedenih u crnogorskom zdravstvu.

Neka mu je vječna slava i hvala.

Dr Milorad Bakić sahranjen je u selu Zabrđe u Andrijevici.

Izvor: espona.me Piše: mr Amer Ramusović