Međunarodna Hidro avio regata Montadria 2021. širom Crne Gore, preletom i slijetanjem
formacije od tri aviona odvijala se i na aerodromu u Beranama. Ovakav vid manifestacije u dijelu hidroavio regate u Crnoj Gori održava se po prvi put, a ujedno i obilježava 80 godina od poslednjeg leta Eskadrile pilota Hidroaviona sa teritorije Crne Gore.

Između ostalog, cilj ove regate je oživljavanje aerodroma u Beranama i stvaranje uslova za afirmaciju u sportsko-turističke svrhe. A ujedno i sjećanje na heroinu pilotkinju Gospodju Olgu Šoškic Milović koja je preminula 28. maja 1989. godine. Ona je nakon svog prvog leta izjavila „Sama u avionu, a dolje pod krilima promiču polja i rijeke, krovovi kuća i šljivici… Osjećala sam se srećnom i slobodnom kao ptica. I zapjevala sam tiho…“ – ovako je Olga Šoškić Milović mnogo kasnije opisala svoj prvi uzlet jedrilicom sa beranskog aerodroma sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Imala je tada dvadesetak godina i bila je jedina djevojka u prvoj generaciji pilota jedriličara beranskog Aero kluba.

„U Beranama smo da prezetnujemo ljepote Berana, da oživimo malo beranski aerodrom, da mu damo na značaju u kompletnom programu avio regate. Naravno, za Opštinu Berane i cijelu Crnu Goru, hudroavijacija donosi novi potencijal u okviru turističke ponude. Regata je podržana od relevatnih činilaca Vlade Crne Gore i turističkih organizacija i svih lokalnih samouprava”, kazao je direktor Manifestacije Siniša Bubanja.

Sa Aerodroma u Beranama, sve do kraja 70-ih godina, dva puta nedeljno uzlijetali su avioni za Beograd i Ljubljanu.

Izvor: mediabiro