Predstavljene su  najnovije njegove knjige: „Podgorički medaljoni“ (2018), „Crna Gora, Tito“ (2020),  kao i „Putokazi Slobodana Vukovića“ (2021), koju su priredili prof. dr Draško Došljak i Danica Vuković.

O Vukovićevom djelu nadahnuto su govorili Husein Ceno Tuzović- profesor istorije, novinar i publicista, zatim prof. dr Sonja Tomović-Šundić- profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore i prof. dr Draško Došljak- profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Moderator večeri bio je Dragan Mitov Đurović- novinar i publicista, generalni sekretar Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore.

Ukazali su na činjenicu da je Vuković autor šesnaest knjiga putopisa, reportaža i intervjua. Njegove knjige su se, s razlogom, rado iščekivale i čitale. One su bile putokazi ka predjelima i ljudima, ka mudrosti i otmjenosti…

Promoteri su podsjetili da je Slobodan Vuković uvijek bio ono što je najbliže njemu samome. A šta je bolje, šta je cjelishodnije, nego biti blizak sebi. Znalački podariti vrijeme i predjele ljudima. Propitivati ljude kroz formu intervjua i razgovor učiniti opštim dobrom.  

Teme za reportaže Vuković je nalazio u svakodnevnim zbivanjima, u svim oblastima života. U njima autor na novinaru svojstven način prikazuje objektivnu stvarnost propuštenu kroz prizmu ličnog viđenja. Vuković – kako je istaknuto – ništa ne izmišlja, već nepristrasno i vjerno opisuje ljude u konkretnim situacijama i njihov život, onako kako se on objektivno pokazao pred njegovim očima.

Stigao je Slobodan Vuković u daleki svijet, da u Americi, Argentini, Australiji nađe iseljene Crnogorce. Tamo ga je dovelo životno načelo: „Mudri su govorili da su putovanja najbolji univerziteti. Bolje jednom viđeti nego sto puta slušati“.

Želio je da patriotizmom, domoljubivim impulsom i stvaralačkom intuicijom prodre do intime crnogorskih iseljenika, otkrivajući pri tome sve tragove crnogorskog kolektivnog duha i suštine…

Bilo je to veče, kako reče profesor Došljak, o stvaraocu koji ne prestaje da stvara.

Slobodan Vuković- diplomirani pravnik, novinar, publicista, rođen je u Beranama 1940. godine.  Osnovnu školu „Njegoš“, najstariju u Crnoj Gori, završio na Cetinju, a gimnaziju u Beranama. Studije prava započeo je u Beogradu, nastavio u Novom Sadu, diplomirao u Titogradu.

U novinarstvo je ušao veoma rano, još kao student. U Novom Sadu je zajedno počinjao s  pjesnikom Perom Zupcem. Radio je četiri godine u „Indexu“, listu studenata Novosadskog univerziteta i viših škola Autonomne  pokrajine Vojvodine.

Bio je član prve redakcije lista „Koraci“, glasila Saveza omladine Crne Gore, zatim direktor Informativno-dokumentacionog centra Titograda, glavni i odgovorni urednik nedjeljnog lista „Titogradska tribina“, sekretar Matice iseljenika Crne Gore, sekretar Republičke konferencije SSRN Crne Gore, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Pobjeda“ u dva mandata, glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Tanjug.

Izvještavao iz Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Latinske Amerike, Australije, Kine, Singapura, Indonezije, Rusije, niza evropskih zemalja.

Svoje brojne putopisne reportaže objavljivao u NIN-u, „Pobjedi“, „Politici“,zagrebačkom „Danasu“, sarajevskom „Svijetu“…

Vuković je jedan od rijetkih novinara koji je intervjuisao dva generalna sekretara Ujedinjenih nacija. Njegova zbirka „Ljudi i vrijeme“ je prva knjiga intervjua u savremenoj crnogoskoj publicistici. 

Izvor: espona.me