Apelujemo na roditelje ali i na ostale subjekte da se aktivno i preventivno uključe kako bi se nastavio trend iz prethodnih godina da nemamo povrijedjenih od pirotehničkih sredstava, istakao je Sladjo Vukićević, zamjenik komandira OB Kolašin

U gradu nema ni jedne prodavnice i trgovine koja ima ovlašćenje i dozvolu za trgovinu pirotehničkim sredstvima. Znači da svaka petarda koja „zagrmi“ na ulici je ili nelegalno prodata i kupljena u Kolašinu ili je „stigla“ sa strane.

Ovo je naglasio Sladjo Vukićević, zamjenik komandira Odjeljenja bezbijednosti promovišući početak tradicionalne akcije „petarda“ koja će trajati od 14 decembra do 16 januara naredne godine.Takodje je podsjetio da je akcija dala dobre rezultate u nekoliko poslednjih godina kada nije bilo povrijeđenih od petardi tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika.

  • Cilj nam je kao i svake godine da spriječimo nedozvoljenu trgovinu, upotrebu i zloupotrebu pirotehničkih sredstava a prije svega petardi koje su najprisutnije od svih pirotehničkih sredstava. Na teritoriji opštine Kolašin, do danas nema ni jedna registrovana trgovinska radnja za prodaju pirotehničkih sredstava tako da petarde i ostala pirotehnička sredstva mogu doći samo sa strane. Pratićemo potencijalna mjesta gdje bi se petarde mogle naći u prodaji, kaže Vukićević.

On naglašava da najbolju saradnju očekuje od roditelja koji treba da su glavni partneri. Roditelji su ti koji najbolje mogu da prate svoju djecu a ovoga puta ih pozivamo da naklonost prema svojim najmilijim ne pokazuju tako što će im kupovati petarde na nedozvoljenim i nelegalnim mjestima.

  • Naši tradicionalni partneri u ovoj akciji su Dom zdravlja, Osnovna i Srednja škola, lokalna uprava, komunalna i tržišna inspekcija, komunalna policija kao i lokalni mediji. Pripadnici OB Kolašin će u saradnji sa njima, pojačati kontrolu u cillju preventivnog djelovanja, naročito u blizini škola ali i na svim drugim mjestima, gdje se budu upotrebljavala pirotehnička sredstva. Mjere će se preduzimati i prema pravnim i fizičkim licima. Apelujemo na ovaj način na sve a pogotovo na roditelje da prate svoju djecu, da ih „udalje“ od pirotehničkih sredstava i da spriječe velike rizike koje donosi njihovo korišćenje, istakao je Sladjo Vukićević, zamjenik komandira OB Kolašin.

Piše:Dr. Drašković