U cilju sprečavanja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava naročito u vrijeme proslave Novogodišnjih i Božićnih praznika, u svim stanicama policije izvodiće se u kontinuitetu, vremenski shodno procjeni, u periodu od 14. 12. 2020. do 16.01. 2021. godine operativna akcija „Petarda“.

Timove za pripremu i sprovođenje akcije će činiti predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, doma zdravlja, medija i dr.

Akcija će se realizovati kroz pojačanu kontrolu vozila, nadzor nad legalnim i nelegalnim trgovačkim i drugim objektima koja mogu služiti za skladištenje, distribuciju  i prodaju pirotehničkih sredstava, koja se nalaze u nelegalnom prometu.

Petarde, vatrometi, prskalice, i slična sredstva predstavljaju pirotehnička sredstva koja  uglavnom nijesu ispitana, a često je istekao njihov rok trajanja i upotrebe. Najbrojniji kupci su upravo djeca ili nesavjesni roditelji i često se dešava da se radost pretvori u tugu zbog nestručnog rukovanja tim sredstvima.

Shodno članu 45c, stav 4, Zakona o eksplozivnim materijama Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II – petardi, objavljen u Službenom listu Crne Gore 79/2020  što znači da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava II razreda – petardi. Ostalo, fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani  biće u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama, u specijalizovanim prodajnim objektima koji ispunjavaju predviđene standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina.

Krivičnim zakonikom precizirano je:

Da će osoba koja „neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja , razmjenjuje nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije“ biti kažnjena zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Zakonom o javnom redu i miru propisano je:

Ko na javnom mjestu, bez dozvole, upotrebi vatreno oružje ili eksplozivne materije i  time naruši mir ili bezbjednost  građana, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 150 eura do 1500 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

Odjeljenje bezbjednosti Mojkovac

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime