Petak, 6 Avgusta, 2021
Blog

Četvrtkom u dva (46)

0
Radivoje Šćekić

Radivoje Šćekić rođen je u Brestoviku kod Bijelog Polja 1931. godine. Karijeru prosvjetnog radnika započeo je 1951. godine u selu Laholu. Rezultati rada preporučili su ga da 1956. bude postavljen za direktora Osnovne škole u osnivanju u Zatonu. Uz uspješan rad u školi završio je Filozofski fakultet u Beogradu, grupa jugoslovenska književnost. Rad u obrazovanju zamijenio je radom u društveno političkim organizacijama. Bio je: predsjednik Opštinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda, potom predsjednik Skupštine opštine u dva mandata, poslanik Republičke i Savezne skupštine, potpredsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Crne Gore, predsjednik Društveno-političkog vijeća Skupštine Crne Gore. Bijelo Polje je i danas prepoznatljivo po kulturnim manifestacijama koje su utemeljene u Šćekićevom mandatu. To su Ratkovićeve večeri poezije, Festival dramskih amatera Crne Gore, pokrenut časopis „Odzivi“ koji uspješno izlazi, pokrenute su Bjelopoljske novine koje su skoro tri decenije bile vjerni hroničar života na bjelopoljskom području.

Značajni rezultati su postignuti u privredi, školstvu i drugim oblastima.Izgrađena je i puštena u rad Fabrika dizalica „3. januar“, izvršena značajna modernizacija Vunarskog kombinata, počeo sa radom pogon građevinske stolarije u ‘’Špiru Daciću“, urađeno desetine kilometara lokalnih puteva, izgrađeno više školskih zgrada na seoskom području. Dobitnik je: Ordena rada sa srebrenim vijencem, Ordena rada sa crvenom zastavom, Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Nagrade oslobođenja Bijelog Polja „ 3.januar“ i drugih značajnih priznanja.

Umro je 3.aprila 2004. godine i sahranjen u Zatonu kod Bijelog Polja.

Pripremio: Radomir Periši

Obilježen Dan opštine Petnjica

0

U protekloj godini realizovan je niz infrastrukturnih projekata, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, istakao je predsjednik Opštine Samir Agović. On je naveo izuzetan doprinos prethodne Vlade, dijaspore i međunarodnih donatora razvoju te opštine, upućujući apel novoj Vladi da podrži razvojne projekte koje je lokalna uprava kandidovala, objavio je Portal TVCG.

Prema navodima tog medija, od vraćanja statusa opštine u Petnjici se iz godine u godinu život popravlja. Petnjičani su s pravom dobili priliku da upravaljaju svojom sudbinom i pokazalo se da je odluka državnih organa tada bila ispravna, istakao je Agović.

Prethodna Vlada koja je bila Vlada kontinuiteta pružala je snažnu podršku za realizaciju kapitalnih projekata u svim sferama života. Naša cijenjena dijaspora postaje partner i saveznik, izdašno pomažu unapređenju saobraćajne i društvene infrastrukture. Iskoristili smo priliku da na našem, neupitno razvojnom putu koristimo pristupna sredstva EU i međunarodnih fondova“, citirao je TVCG izjavu Agovića.

Kako se dodaje, ekonomski i infrastrukturni razvoj je iz godiine u godinu sve vidljiviji.

A tome svjedoče činjenice da smo prošle godine sredstvima Vlade, dijaspore, lokalne uprave kao i međunarodnog fonda IFAD položili asfat na 24 kilometra opštinskih puteva i veoma smo ponosni zbog tog našeg rekordnog uspjeha“, kazao je Agović, zaključio je portal.

Izvor: RTCG.me

Prva liga ostvarenje šahovskog sna

0

Ekipa iz Kolašina u sastavu: Radovan Stojanović, Vasilije Krstonijević, Miloš Bojić, Miodrag Novaković, Marko Grujić, Nenad Rakočević, Ivica Šćekić ostaće zlatnim slovima zapisana u kratkotrajnoj istoriji kluba i šaha uopšte u Kolašinu.

Prema riječima Darka Popovića, jednog od osnivača i delegata kluba u šahovskom savezu Crne Gore, ovaj uspjeh predstavlja veliku nagradu za velike napore, trud, entuzijazam i volju svih članova kluba da bi ova šahovska priča u Kolašinu uspjela. Dok smo igrali šah u jednom od kolašinskih lokala, sinula nam je ideja da osnujemo šahovski klub u našem gradu. Znali smo iz priča starijih Kolašinaca da je nekada u gradu postojao šahovski klub, da je naš grad nekada bio domaćin brojnih šahovskih turnira koji su uglavnom održavani u nekadašnjem hotelu Bjelasica, i prije malo više od 5 godina vratili smo šah u naš grad.

Uređivanje prostorija kluba
Sa takmičenja mlađih kategorija

Naši počeci u šahu krenuli su iz ničega, bez ikakvog šahovskog iskustva. Nijesmo imali ni prostoriju za klub, ni šahovsku literaturu, niti šahovske garniture. Samo našu volju da uspijemo i ljubav prema šahu. Prostorije kluba i inventar dobili smo na korišćenje u zgradi osnovne  škole. Nije nam bilo teško da tu prostoriju sami adaptiramo, iako su se neki od nas prvi put susreli sa molersko – gleterskim poslovima. Prve šahovske garniture donijeli smo ko je imao od kuće, i počeli sa radom i popularizacijom šaha u gradu.  Počeli smo da stičemo iskustvo i učimo šah organizujući prijateljske mečeve sa šahovskim prijateljima iz Mojkovca, sa kojima smo odigrali i prvi prijateljski ekipni meč, Berana, Plava. Naši članovi kluba postali su učesnici brojnih turnira po Crnoj Gori, na MOSI igrama,  i počeli smo da se takmičimo u Drugoj crnogorskoj ligi i kupu Crne Gore. Takođe je naš klub od samog početka organizovao seniorska, pionirska takmičenja grada, organizovali smo  školu šaha za našu djecu kojom uspješno rukovodi Miloš Bojić, predsjednik našeg kluba. Na taj način uspjeli smo da povećamo broj članova kluba i da veliki broj kolašinske djece nauči šah u našem klubu.

Moram istaći da taj naš trud nije prošao nezapaženo. Veliku zahvalnost dugujemo i Opštini Kolašin  i Šahovskom savezu Crne Gore i brojnim našim sugrađanima koji su nam u toku ovog našeg postojanja kluba, svako na svoj način,  pomogli da bi ova naša šahovska priča uspjela i da bi klub funkcionisao.

Plasman u Prvu crnogorsku ligu za nas predstavlja dodatni motiv da u budućem periodu nastavimo sa ovom divnom šahovskom pričom popularisanja ove drevne i divne igre u našem gradu, da kroz aktivnosti članova kluba naš grad bude prepoznatljiv po dobrim šahistima na šahovskoj mapi naše države. Negde sam pročitao da je šah kao igra, najljepši poklon ljudima, mi, članovi kluba An pasan, igranje šaha i ovaj istorijski plasman poklonili smo našem Kolašinu.

Piše: Darko Popović

Okom čitalaca i saradnika

0
Mučnica
Pejzaži za “priču”

Veljko Vukadinović nakon završenog elektrotehničkog fakulteta, upisanih master studija i stalnog zaposlenja slobodno vrijeme posvetio je planinama Crne Gore. Počeo je, najprije sa savlađivanjem lakših destinacija, po savjetu iskusnijih planinara. Želja mu je da jednoga dana osvoji značajnije planinske vrhove. Sve će, nada se, uspjeti i da ovekovječi fotografijama poput ovih koje svjedoče o usponu na Mučnicu. Veljku se zahvaljujemo što je uspomene sa planine podijelio sa čitaocima portala Novine sjevera i želimo mu puno novih planinskih uspjeha i izazova.

Piše: N. S

Održana manifestacija “Dani borovnice”

0

Berbi borovnica prisusustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopirivrede Aleksandar Stijović i državna sekretarka Nikolina Mišnić, koji su se sastali sa predsjednikom Opštine Nihadom Canovićom, direktorom Centra za kulturu Vladimirom Kneževićem i saradnicima koju su bili organizatori manifestacije, gdje su govorili o zaštiti i očuvanju borovnice i važnosti za ovaj kraj, nakon čega su i sami bili u prilici da se nadmeću u berbi, objavio je Portal CDM.

Kako je navedeno, na imanju Haruna Kolašinca uz nacionalnu kuhinju i borovnicu i proizvode borovnica koje je spremila domaćica Nusreta Kojić, organizovano je takmičenje u berbi borovnice.

Učesnici i gosti su kroz prigodni kulturni program imali priliku da se podsjete na nekadašnji način življena i tradiciju plavskog kraja, zaključio je portal.

Izvor: portal CDM

Moskva torta

0

Kora:

Ispeći dvije kore u četvrtastom plehu dimenzijan23 x 36 cm od:

5 bjelanaca,

 50 gr šećera,

50 gr brašna,

Ohlađene kore presjeći na pola.

75 gr Badema ili oraha.

Peći 15 do 20 minuta na 180 stepeni.

Fil:

Moskva torta

Kuvati na pari:

10 žumanceta sa 100 grama šećera, zatim dodati 2 kesice vanile i  100 gr maslaca. Kad se ohladi dodati još 100 gr maslaca i 300 gr umućene slatke pavlake.

Nanositi fil po sledećem redosledu:

Kora, fil, 80 gr sjeckanog ananasa i 80 gr sjeckanih breskvi iz kompota, fil, druga kora, fil, druga kora, fil, 150 gr iscjeđenih višanja , fil, treća kora, fil, 100 gr prženih sjeckanih badema ili oraha, fil i četvrta kora.

Blago pritisnuti i premazati tortu sa 200 gr umućene slatke pavlake. Ukrasiti po želji.

Izvor: N.J, foto: J.Jušković

Mudre misli (22)

0

Što nije pravo nije ni pošteno.

Što nije dobro za košnicu, nije dobro ni za pčele.

Prećutano može da se kaže. Kazano nemože da se prećuti.

Iz vedra mudrosti zahvata: Radomir Perišić

SAVINO KAMENJE I PLAVSKO BLATO

0

.

Sveti Sava došao jednom u Plav i prenoćio kod nekog čovjeka. Kad je ujutru pošao na put, domaćin mu bijaše u torbu stavio kamenje mjesto hljeba. Nosio tako Sava kemenje u torbi od Plava pa do podno Babinog polja, pa se umorio i sjeo na ledinu pokraj rijeke Babinopoljke da se odmori. Kad je zavirio u torbu, a od hljeba ni traga, već sve kamenje. Sava se sjetio da mu je to onaj domaćin podvalio. Tada je on ljutito izvrnuo onu torbu i kamenje prosuo po onom mjestu, a Plavljane prokleo govoreći:
– Dabogda se od Plava jezero stvorilo.
U taj mah se nasred Plava jezero učini i potopi mnoge Plavljane koji su bili upali u grijeh. Tako je u Plavu nastalo Plavsko blato (raniji naziv za Plavsko jezero), a podno Babina polja Savino kamenje.To je kamenje rastureno po jednoj ledini pokraj rijeke, na onom mjestu gdje se Sava odmarao.

Izvor:www.avlija.me, piše: Ramo Markišić

„Berane horse riding”

0
Susret sa “divljom prirodom”
Galop

U bližoj okolini Berana, u selu Veliđe turistima i svim zaljubljenicima u atraktivne adrenalinske sportove u ponudi je novi izazov – „Berane horse riding”. Naime, od sada i na području beranske opštine jahanje konja uz stručni nadzor vodiča Radula-Raca Došljaka predstavlja pravi užitak.

Međutim to nije sve. Tokom jahanja svaki jahač će otkriti ljepote:Veliđa, Šestarevca i podnožja Bjelasice.

Zadovoljsvo u “međusobnom povjerenju”
“Po šumama i gorama”

Posebno zadovoljstvo kod jahača izaziva i mirnoća, za ovu namjenu, dresiranih konja. Time je omogućeno da svaki zaljubljenik u jahanje, pa i početnik koji se sa tom plemenitom životinjom prvi put susreće može bez imalo straha da uživa.

Piše: P. Pantović

Asfaltiran put u Lubnicama

0

Radi se o putnom pravcu pored groblja do crkve. Akcijom je obuhvaćeno i asfaltiranje platoa ispred crkve, a radovi su obavljeni angažovanjem mehanizacije Agencije za izgradnju i razvoj Berana.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac sa potpredsjednikom Darkom Stojanovićem obišao je ovu Mjesnu mjesnu zajednicu i radove koji su prethodnih dana sprovedeni, objavljeno je na zvaničnom sajtu beranske lokalne uprave.

Iako je trenutna finansijska situacija lokalne uprave loša i obzirom da su sredstva koja smo dobili od  Direkcije javnih radova minimalna, trudimo se da sprovodimo aktivnosti na poboljšanju saobraćajne infrastrukture na seoskom području, a ubrzo i u gradskoj zoni“- istakao je Bogavac i naglasio da će se Opština Berane potruditi da dovrši započete radove na uređenju saobraćajne infrastrukture, koji su ostali nedovršeni propustima izvođača radova, naglašeno je na sajtu Opštine Berane.

Izvor: espona.me

238FansLike
116FollowersFollow
73FollowersFollow
23SubscribersSubscribe

NAJNOVIJI POSTOVI