Душка Врховац, ,,Савршено огледало“ (2013.),,Просвета“ Београд

Период пандемије корона вирусa условио је да се поново враћамо насловима које смо раније читали. Збирка пјесама ,,Савршено огледало“ ауторке Душке Врховац  је књига којој се често враћам. Објављена прије седам година још увијек изазива пажњу читалаца, и приликом сваког читања поставља идентично питање, а оно гласи: ,,Шта за нас представља савршено огледало?“ Ово питање постављао сам себи више пута приликом сваког читања и закључио да савршено огледало представља нашу душу, простор у којем нема никаквих лажи, простор који је безрезервно чист, простор у којем не можемо ништа сакрити. Свака пјесма у збирци ,,Савршено огледало“ поставља мноштво питања, а сва питања се могу подвести под једно универзално, а оно гласи:,, Ко смо ми?” Кад човјек себи постави питање ове врсте отвориће му се многа поглавља која ће нам открити сврху и разлог нашег битисања, а он се сигурно не састоји у пуком испуњавању физиолошких потреба. Тјелесни ужици не би требали да представљају циљ, већ пут како бисмо постигли душевна богатства. Тај пут нам Душка Врховац са својим стиховима открива. Открива нам на начин што свака пјесма поставља питања, а одговоре ћемо пронаћи у нашој души.

Поезију Душке Врховац можда и најбоље описују ријечи Братислава Р. Милановића који каже: ,,Песме Душке Врховац имају драж непосредности и непатворену сочност проживљености. У њима се осјећа дах времена или се у њиховим стиховима препознају ожиљци бивших доживљаја, што духовних, што конкретних, чују се разговори са прошлим или са садашњим временом“. У ових неколико реченица заиста је пуно речено, јер поезија Душке Врховац представља ванвременску вриједност, благо које ће читалац стећи приликом сваког читања, не осврћући се на вријеме у којем  чита.

Особно задовољство ми причињава што збирку пјесама ове врсте посједујем у својој библиотеци, а ауторку молим да што чешће читалачку публику обрадује са објављеним стиховима заснованим на овој тематици.

У доба короне,

Пише: МА Петар Хаџи Горанов Пантовић